Slik tar du vare på dun og fjær

Vi nordmenn klamrer oss til våre kalde levesteder, og trives med det. Takket være gode isolasjonsmaterialer i klærne vi omfavner oss med, har vi muligheten til å leve og bo hvor vi vil. For å holde varmen utendørs når kvikksølvet kryper nedover på høsten, må vi gjøre som dyrene; Nemlig å bytte til vinterpels. Gjennom senhøst, vinter og tidlig vår, er dunplagget vår beste venn. Resten av året må vi gjøre vennen vår en tjeneste i gjengjeld for at den skal stå ved vår side den neste kuldesesongen. Les om egenskaper, vaskeinstrukser og oppbevaring av plagg som inneholder dun i denne artikkelen.

Dun

Under fjærdrakten til fuglene ligger et tynt eller tykkere lag med isolerende dun. Alle våre leverandører bruker RDS-sertifisert dun i sine produkter. RDS står for Responsible Down Standard, og har som mål å sikre at produktet kommer fra dyr som er godt ivaretatt og ikke har gjennomgått lidelse. Sertifiseringen har til hensikt å premiere og påvirke dun- og fjærindustrien ved hjelp av insentivpraksis.
Når produkter blir fylt med dun, er det den stillestående luften i og mellom dunballene som lagrer varme. Så jo tykkere dunlag, jo varmere. Selvfølgelig forbeholdt at det er nok rom for dunen å boltre seg på. Regelen kan derfor være: Jo tykkere dunfelt, jo varmere, så lenge det ikke er hardt og lite fleksibelt.

Fjær

Fjær er dødt materiale hos fugler, akkurat som negler hos oss mennesker, og er essensielle for fuglene for at de skal kunne fly. I tillegg har fjær beskyttende egenskaper. Spesielt mot vær og vind.
I klær fylt med dun, ser vi ofte at blandingsforholdet er 90/10 dun/fjær. Den viktigste grunnen til dette er at rene dunprodukter krever manuell rensing dersom alle fjærene skal plukkes ut, og jo renere dunprodukt jo dyrere.

Syntetisk fyll

Som et alternativ til naturlig dun, finnes det selvfølgelig syntetiske materialer med lignende egenskaper. Primaloft er ledende innen dette, og har i dag fyll fra minst 50% resirkulert plast i over 90% av produktene det brukes i. Du kan lese mer om dette her.

 


Pleie av dun og fjær

La være å vaske dunjakken din så lenge det lar seg gjøre. Flekker kan fjernes med mild såpe og vann. Dersom du likevel må vaske jakken din, gjør det med omhu, på følgende vis:

  1. Skaff deg tre nye tennisballer.
  2. Vask i maskin på 30 grader, med Milo eller annen mild såpe. Produktet skal vaskes alene, og gjerne med innsiden ut. Husk å tømme alle lommer og lukke alle glidelåser!
  3. Umiddelbart etter vask, skal jakken tørkes i tørketrommel på max 50 grader. Det er her tennisballene kommer inn i bildet. I trommelen sammen med jakken, er disse med på å bidra til at dunet fordeler seg fint rundt i kanalene.
  4. Ta ut jakken hvert 15. minutt, inspiser, og eventuelt hjelp dunet på plass. Det er viktig at dunet fordeles riktig mens det er vått. Etterpå er det for sent.


Jakker med syntetisk fyll kan gjerne vaskes på samme måte, men du behøver ikke å bruke tennisballer.

Når du pakker vekk dunplaggene dine:

  1. Det første du bør gjøre før du pakker bort dunfavorittene dine er å gi dem en vask, dersom det er nødvendig. Følg vaskeanvisningen på plagget og les våre vasketips i denne artikkelen.
  2. Dunen kan miste isolasjonsevne og volum dersom den pakkes for tett sammen. Tillat derfor noe luftgjennomstrømming.
  3. Dersom du komprimerer plaggene når du pakker dem bort kan det være lurt å finne dem frem og riste dem litt med jevne mellomrom. Dette er for å opprettholde volumet og isolasjonsevnen.
  4. Fuktighet gjør også at dun mister isolasjonsevnen sin.Hold plaggene tørre og unngå fuktige omgivelser.
  5. Kvaliteten i dunet kan påvirkes av langvarig opphold i ekstreme temperaturer. Unngå derfor å oppbevare plaggene for varmt eller for kaldt.
  6. Beskytt plaggene mot skadedyr ved å bruke lufttette poser eller esker. Dersom du oppbevarer plaggene i et eget skap eller hengende i en bod, så pass på å holde rommet rent.

Se alle våre jakker her.