Guide: Hvordan få hvite sneakers rene

Vi hører det stadig vekk: "Nei, jeg kan ikke ha hvite sko. De blir så fort skitne". Den påstanden kan vi ikke argumentere mot, men som alt annet vi forbrukere kjøper oss, må også sneakers tas vare på. Vi har testet ulike metoder for rengjøring av hvite sko i skinn og tøy.

Men først: For at det skal være enklere å rengjøre skoene dine i framtiden anbefaler vi på det sterkeste å impregnere dem før bruk. Pass på å bruke en spray eller krem som er beregnet for materialet på skoene dine. Et lag med impregnering vil hjelpe smuss, skitt og vann med å prelle av i stedet for å trekke inn i materialet.

Under er noen tips til hvordan du kan holde skoene dine rene, pene og hvite, med enkle daglige grep.

Rengjør dem regelmessig: Tørk av skoene med en ren klut eller en myk børste for å fjerne overflødig smuss og støv.

Fjern flekker umiddelbart: Dersom du får på en flekk eller skoene dine blir veldig skitne etter en dags bruk, anbefaler vi at du handler raskt. Jo tidligere du får bukt med uvelkomne avtrykk, jo enklere får du dem til å forsvinne. Bruk en mild såpeblanding, som sitronrens fra PåStell, og en myk børste til å forsiktig skrubbe flekken. 

Lagre skoene riktig: Når du ikke bruker skoene, bør du oppbevare dem på et kjølig, tørt sted vekk fra direkte sollys. Unngå å oppbevare dem i plastposer eller i trange, fuktige områder, da dette kan føre til mugg eller lukt.

Ved å følge disse tipsene, kan du holde hvite sneakers rene og i god stand lengre. Husk at det kan være vanskelig å unngå alle flekker og tegn på bruk, men jevnlig vedlikehold kan bidra til å holde dem ser best mulig ut.

Etter hvert er det naturlig at du lar dine hvite sko forfalle, og tillate dem å bli normalt misfarget og skitne. Om ikke helt, så kanskje litt. Vi har testet tre måter å rengjøre dem på, og kommet til en konklusjon. Les videre for å se de ulike metodene:

Rengjøring ved hjelp av kjerringrådet "tannkrem + natron + eddik":

Denne metoden utførte vi på hvite sneakers av skinn.

1. Bland en spiseskje tannkrem, en spiseskje natron og en spiseskje eddik i en beholder.

2. Påfør blandingen på skoene med en myk tannbørste eller lignende og skrubb forsiktig.

3. Skyll skoene under lunkent vann og la dem lufttørke med sammenkrøllet avispapir på innsiden.

4. Når skoene har tørket, bør du påføre et lag med skofett, for å mette skinnet igjen.

Rengjøring med PåStell sitronrens:

Denne metoden utførte vi på hvite sneakers av skinn og av tøy.

1. Påfør skummet og skrubb forsiktig med en tannbørste eller lignende.

2. Tørk av med en ren, fuktig klut, eller av skyll i lunkent vann. La eventuelt skoene lufttørke med sammenkrøllet avispapir på innsiden.

3. Når skoene har tørket, bør du påføre et lag med skofett, for å mette skinnet igjen. Tøyskoene bør impregneres med spray beregnet for tøy.

Rengjøring i vaksemaskin:

Denne metoden utførte vi på hvite sneakers av tøy.
NB! Utføres på egen risiko. Vi, eller skoleverandøren, gir ingen rett til reklamasjon dersom skoene ikke tåler behandlingen.

1. Ta ut innersålen og fjern lissene.

2. Påfør sitronrens fra PåStell, eller annen mild såpe, og skrubb forsiktig med en tannbørste eller lignende.

3. Vaskes på program for finvask og maks 30 grader. Vasker du lissene samtidig anbefaler vi å legge de i egen vaksepose.

4. La dem lufttørke med sammenkrøllet avispapir på innsiden.

5. Impregner skoene med en spray beregnet for tøy.

Konklusjon:

Den kortfattede konklusjonen er at alle tre metoden gjorde våre hvite sneakers renere sammenlignet med før behandling. Med andre ord: alle metodene fungerer. Det er likevel forskjell på resultatene etter de ulike behandlingene dersom man sammenligner dem med hverandre.

Kjerringråd: Fungerer! Men med dårligere effekt enn både sitronrens og vaskemaskin. Vår konklusjon er at denne metoden kan brukes dersom du ikke har sitronrens tilgjengelig.

Sitronrens: Fungerer bra! Skoene ble betydelig renere. Dette er vår anbefaling for rengjøring av sko av skinn, eller sko av tøy som du ikke vil risikere livet til.

Vaskemaskin: Fungerer utmerket! Men vi må NB'e nok en gang: Denne behandlingen må utføres på egen risiko, og vi anbefaler at du bare prøver den på sko som du ikke er redd for. Skoene kan nemlig få misfarge, sålelimet kan smelte eller skoen kan krympe.

Tilleggstips:

Bytt ut de skitne skolissene med nye, hvite lisser.