Hvordan knyte slips

Solen skinner og det er sesong for fest, dress og ikke minst: Det elskede og hatede slipset. Vi forstår at dette tilbehøret kan være til bry, for eksempel ved at det blir i overkant interessert i maten på tallerkenen din eller ønsker å gjøre det vanskelig for deg å puste på den allerede alt for varme dagen. Nå skulle du sikkert ønske at vi fortalte deg at du kunne droppe slipset i år, at det er ute av mote eller lignende. I så fall må vi dessverre skuffe deg, fordi: Tvert imot! Vi har nemlig satt sammen et knippe slipsknute-oppskrifter til deg, slik at du kan snu forholdet ditt til denne kleggen av et tilbehør og bli dets beste venn.


Det finnes mange slipsknuter der ute. Noen mer sære eller spesielle enn andre. Valget av slipsknute avhenger av personlig smak, anledning, slipsets bredde og skjortekragen det skal brukes sammen med. Eksperimenter og prøv forskjellige knuter for å finne ut hvilke som passer best for deg og ditt antrekk. Og husk: Øvelse gjør mester!

Oriental-knute

Den orientalske slipsknuten er en enkel og kompakt slipsknute. Den er spesielt egnet for skjorter med smale krager og passer bra til tynne eller tykke slips.

 1. Start med slipset hengende rundt nakken, med den brede enden på venstre side og den smale enden på høyre side, og slipset med baksiden ut. La den brede enden være lengre enn den smale enden, avhengig av hvor langt du vil at slipset skal være til slutt. Et tips er å følge de markerte sømmene på den smale enden av slipset for å finne den korrekte lengden.
 2. Kryss den brede enden over den smale delen på baksiden, altså mot deg selv, og kryss den så over til venstre igjen på framsiden.
 3. Før den brede enden opp mellom knuten og skjortekragen, og stikk den ned i løkka som ble dannet i steg 2.
 4. Juster og stram, og glatt ut eventuelle folder og ujevnheter. (Delen av slipset som er inni kragen skal være med innsiden ut.)

Her kan du se en instruksjonsvideo av Oriental-knuten.

Prince Albert

En annen usymmetrisk knute som er perfekt til smale slips. Den har litt mer med seg enn Four-in-hand-knuten, men skal strammes godt og gi en mer slank og pen look.

Hvordan knyte en Prince Albert?

 1. Start med slipset hengende rundt nakken, med den brede enden på venstre side og den smale enden på høyre side. La den brede enden være lengre enn den smale enden, avhengig av hvor langt du vil at slipset skal være til slutt. Et tips er å følge de markerte sømmene på den smale enden av slipset for å finne den korrekte lengden.
 2. Kryss den brede delen over den smale på framsiden, og tilbake til venstre på baksiden. Hold knuten stram.
 3. Gjenta steg to, men hold to fingre mellom for å lage en løkke til senere bruk.
 4. Kryss den brede delen over på framsiden en gang til og stikk den opp mellom knuten og skjortekragan.
 5. Den brede enden skal nå ned mellom løkkene som ble dannet i steg 3 og 4.
 6. Juster og stram, slik at begge løkkene er synlige. Glatt ut eventuelle folder og ujevnheter.

Her kan du se en instruksjon for Prince Albert-knuten.

Four-in-Hand

Four-in-Hand er en av de mest populære slipsknutene. Den er enkel å lage og passer til de fleste anledninger. Den har en asymmetrisk form og passer godt til skjortekrage med normal størrelse.

Hvordan knyte en Four-in-hand?

 1. Start med slipset hengende rundt nakken, med den brede enden på venstre side og den smale enden på høyre side. La den brede enden være lengre enn den smale enden, avhengig av hvor langt du vil at slipset skal være til slutt. Et tips er å følge de markerte sømmene på den smale enden av slipset for å finne den korrekte lengden.
 2. Kryss den brede siden over den smale siden nær halsen.
 3. Kryss den brede siden en hel rund til, slik at du lager en løkke rundt den smale delen, og ender opp med å ha den brede delen krysset over til høyre.
 4. Før den brede enden opp mellom slipset og skjortekragen.
 5. Finn løkka på framsiden av knuten du har laget, og før den brede enden nedi fra oversiden.
 6. Juster og stram, og glatt ut eventuelle folder og ujevnheter. 

Her kan du se en instruksjonsvideo for Four-In-Hand.

Windsor-knute

Windsor-knuten er en mer formell knute som er bredere og mer symmetrisk enn Four-in-Hand. Den er egnet for skjortekrage med bredere spredning og passer godt til brede slips.

Hvordan knyte en Windsor?

 1. Start med slipset hengende rundt nakken, med den brede enden på venstre side og den smale enden på høyre side. La den brede enden være lengre enn den smale enden, avhengig av hvor langt du vil at slipset skal være til slutt. Et tips er å følge de markerte sømmene på den smale enden av slipset for å finne den korrekte lengden.
 2. Kryss den brede siden over den smale siden nær halsen og før den opp mellom knuten din og skjortekragen.
 3. Legg den brede enden ned mot høyre side, og før den mot venstre bak den smale enden.
 4. Før den brede enden opp, fortsatt på venstre side av den smale enden, og ned igjen mellom knuten og skjortekragen.
 5. Med den brede enden pekende mot venstre, skal du nå legge den over på høyre side igjen, foran den smale enden, og føre den opp mellom knuten og skjortekragen.
 6. Den brede enden føres til slutt gjennom løkka som ble dannet på framsiden av knuten i steg 5.
 7. Juster og stram, og glatt ut eventuelle folder og ujevnheter. 

Har kan du se en instruksjonsvideo for Windsor-knuten. 

Pratt-knute

Pratt-knuten, også kjent som Shelby-knuten, er en annen populær slipsknute. Den har en middels størrelse og passer godt til de fleste slips. Pratt-knuten er en symmetrisk knute og gir et ryddig og profesjonelt utseende.

Hvordan knyte en Pratt-knute?

 1. Start med slipset hengende rundt nakken, med den brede enden på venstre side og den smale enden på høyre side, og slipset med baksiden ut. La den brede enden være lengre enn den smale enden, avhengig av hvor langt du vil at slipset skal være til slutt. Et tips er å følge de markerte sømmene på den smale enden av slipset for å finne den korrekte lengden.
 2. Kryss den brede enden over den smale delen på baksiden. Altså mot deg selv.
 3. Før den brede enden opp ned igjen mellom knuten og skjortekragen.
 4. Kryss den brede enden over den smale på framsiden, og så opp på høyre siden mellom knuten og skjortekragen.
 5. Før så den brede enden ned i knuten du laget i steg 4.
 6. Juster og stram, og glatt ut eventuelle folder og ujevnheter. (Delen av slipset som er inni kragen skal være med innsiden ut.)¨

Her kan du se en instruksjonsvideo om Pratt-knuten.

Eldredge-knute

Eldredge-knuten er en mer avansert og iøynefallende slipsknute. Den består av flere vendinger og er ideell for spesielle anledninger eller når du ønsker å legge til et unikt preg på antrekket ditt. Eldredge-knuten krever litt øvelse for å mestre den. 

 1. Start med slipset hengende rundt nakken, med den brede enden på høyre side og den smale enden på venstre. Juster den brede delen til den lengden du ønsker å ende opp med. Du skal altså bare jobbe med den smale enden.
 2. Kryss den smale enden over mot høyre og bak den brede delen mot venstre igjen.
 3. Før den så opp på venstre siden og ned igjen mellom knuten og skjortekragen, samtidig som du krysser den over til høyre siden.
 4. Kryss den over til venstre igjen, foran slipset, og før den opp på baksiden av knuten, hvor du videre krysser den over på høyre siden, og legger den bak slipset, pekende mot venstre.
 5. Kryss den foran slipset og før den inn i den siste løkka som ble laget i steg. Juster.
 6. Før den smale enden, som nå peker mot høyre, ned mellom løkka rundt halsen og skjortekragen.
 7. Fra høyre side skal den nå krysse knuten, samtidig som du fører den ned mellom løkka rundt halsen og skjortekragen på venstre side.
 8. Kryss den over på framsiden av slipset og før den inn i løkka som ble laget i steg 7.
 9. Gjem den smale enden i en av løkkene på baksiden av den ferdige knuten, stram og juster, og glatt ut eventuelle folder og ujevnheter.

  Her kan du se en instruksjonsvideo om Eldredge-knuten.

  Lykke til!