Slik tar du vare på silke

Silke fra Ahlvar Gallery

Silke er et av de mest eksklusive materialene en kan eie. Silke har flott glans og er et meget smidig og elastisk tekstil som både føles og faller godt på kroppen.

Silke er en naturlig fiber som fremstilles av kokontrådene fra silkespinnere og andre spinnere eller sommerfugler. Fibrene tåler svake syrer, men har dårlig motstandsevne mot alkalier, misfarges av klor og brytes ned av sollys. Svette, deodorant og parfyme kan føre til fargeendring og svekker fibrene.

En av de mange gode kvalitetene til silke er at det puster, noe som gjør at du ikke trenger å vaske det etter bruk. Det er også et skjørt tekstil som må behandles forsiktig.

For å bevare silke så godt som mulig og for få silkeplagg til å vare lengre så har vi følgende råd:

Steamer. Kilde: Ahlvar Gallery
Steame silke
Om et silkeplagg ikke er skitten så kan du steame det. En steamer dreper 99 % av bakteriene. Har du unngått å få flekker på plagget ditt kan du steame, og det vil være så godt som nytt. Ved å bruke en steamer unngår du også å brenne silken, og du slipper å lage skarpe strykefolder med et strykejern. Steamere er ofte små og enkel å ha med på reise. 
Vaskemaskin. Kilde: Ahlvar Gallery

Vaske silke
Om det er nødvendig å vaske silkeplagget så kan du enten ta det med til et renseri, eller du kan bruke programmet for ull- eller håndvask på vaskemaskinen din. Velger du å bruke vaskemaskinen er det par ting du må passe på. Bruk et vaskemiddel som er fri for enzymer og som aller helst er laget for silke eller andre fine materialer. Vi anbefaler Ullvask fra På Stell. Pass på at skuffen til vaskemiddelet på maskinen er helt ren og at alle glidelåser er lukket. Vask plagget alene. Når plagget er ferdig i vaskemaskinen kan det henges direkte på en henger for å unngå skrukker. Unngå å henge silke i sollys.

Du kan også vaske silke for hånd ved å fylle et kar med kaldt vann. Ved å bruke kaldt vann beholder du fargen bedre. Ha i et skånsomt vaskemiddel og la silken ligge i vannbadet i noen minutter. Skyll plagget med kaldt vann. Silke må ikke vris eller klemmes for å få ut vannet. Legg det våte plagget på et håndkle og brett håndkleet over plagget og forsiktig press for å få ut vannet. Heng opp plagget for å tørke. Unngå å henge silke i sollys.

 

Kilder: 
¹ Store norske leksikon - silke
² Ahlvar Gallery - care Instructions
³ Holzweiler - material guide