Tips: Slik tar du vare på plagg av ull
Er det et materiale vi har et langt forhold til her i Norge, så er det ull. Med våre lange og kalde vintere så er det ingenting som varmer mer enn å ha på seg et godt og tjukt lag med ull. Ja, det er rett og slett nødvendig i enhver garderobe. Men hvordan får vi ulla til å vare lengst mulig? Vi har samlet det vi kan av tips og triks.
Det finnes forskjellige typer ull, og de bør behandles på ulike måter. En ting alle ulltyper har til felles er at ull kun skal vaskes når det er nødvendig. I utgangspunktet anbefaler vi deg å følge instruksjonen på vaskelappen i plagget.
Vask sjeldent
Ull er et naturlig fiber som er selvrensende og trenger å bli luftet etter bruk. Derfor kan du bruke et ullplagg flere ganger uten å vaske det. Får du en flekk på plagget kan du fjerne den ved å forsiktig skrubbe den vekk med en tannbørste dyppet i vaskemiddel for ull og litt vann. Du kan også prøve sitronsåpen fra PåStell, legge plagget i frysen eller henge det ut en kald vinternatt.
Vask skånsomt
Det er viktig at man bruker vaskemiddel som er spesielt utviklet for ull. Vanlige vaskemidler inneholder enzymer og blekemidler som kan ødelegge ullfibrene, som igjen kan gi hull i plaggene og få dem til å miste fasongen. Prøv alltid flekkfjerning og lufting før maskin. Ullprogram i moderne vaskemaskiner vil ofte vaske ulla mer skånsomt enn hva en håndvask vil gjøre. Ulla kan vaskes på 30 grader skånsom vask med lav sentrifuge. Vi gjør oppmerksom på at dersom du velger å bruke maskinvask selv om vaskelappen anbefaler håndvask, er du selv ansvarlig for hvordan plagget reagerer på dette.
Tørk riktig
Fordi ulla er våtere etter vask enn f.eks bomull er det lurt å la ullplagg tørke liggende. Jo luftigere plagget har det, jo bedre. Plagget kan så strekkes til sin naturlige form og la det tørke.
Brett - ikke heng
Ull er et tungt materiale og burde derfor ikke henge. Henges det ull opp vil det strekkes og miste fasongen sin. Skal du rydde vekk ull for sesongen anbefales det å pakke de inn i tøyposer for å unngå møllskader.
Bruk nuppefjerner
Det å unngå å få nupper på ullplagg er så og si umulig, og nuppingen skjer der plagget har mye friksjon, som på innsiden av ermene. Kjøper du ull av god kvalitet og med lange fibre er du godt på vei. Du kan bruke en nuppekam på hårete ullplagg og en elektrisk nuppefjerner som den fra Steamery på flatvevde plagg.
Reparer hull
Det er alltid like hjerteskjærende når du hekter favorittgenseren i en spiker, men ikke kast plagget. Mange plagg kan enkelt fikses ved hjelp av garn i samme farge.
Produkter til å ta vare på ull