Slik vårrengjør du garderoben din
1. Planlegging
Før du begir deg ut på oppgaven som er å gå gjennom skapet så er det viktig å sørge for at prosessen blir en suksess. Lag deg en oppløftende og energisk spilleliste, finn fram noe godt i glasset og hent det du trenger av utstyr som oppbevaringsbokser, søppelsekker og rengjøringsprodukter.
2. Sortering
Dette er den vanskelige delen av prosessen, for nå må valgene tas. Et godt tips er å starte på toppen av garderoben og jobbe seg gradvis og kategorisk til bunnen. Ikke glem å stille kritiske spørsmål – passer egentlig buksa? Ikke? Da donerer du den. Er genseren full av hull og ikke mulig å reparere? Da er det ingen vits i å beholde den. Lag deg en søppelsekk som du merker med ødelagte tekstiler og lever den til gjenvinning. Er du i tvil på om du skal ta vare på et plagg? Prøv det på deg og se hvordan du føler deg.
Andre teknikker å bruke mens du rydder i garderoben, er å lage en kapselgarderobe der hele tankegangen er å bygge en mindre garderobe bestående av plagg som man kan style sammen. Har du en topp i farge som ikke passer inn med resten? Da kan noen andre få gleden av den. Du kan også bruke ett-års-regelen. Alt som du ikke har brukt i løpet av det siste året kan doneres, eller du kan spare plagg du er i tvil om for å se om du kommer til å bruke de det neste året. Blir de ikke brukt? Hurra! Mer plass i garderoben.
3. Rengjøring og vedlikehold
Når du først har tømt klesskapet og senga ser ut som en søppeldynge fylt til randen med klær, så er det bare å ta fram vaskebøtta og støvkluten. Husk å tørke overflatene godt før du fyller inn klærne, slik at du unngår dannelse av mugg.
Det finnes ulike produkter og kjerringråd for hvordan du kan ta vare på klærne i klesskapet og for å forhindre lukte. Et tips er å bruke sedertre eller poser med lavendel for å holde møllen borte. Lavendel hjelper også mot lukt.
Dette er også en fin tid til å ta en runde med vedlikehold på klærne dine. Både de som skal pakkes vekk for sesongen og de som skal henges tilbake. Er det en knapp som må sys? Eller trenger du å ta en runde med nuppefjerneren?
4. Lagring og organisering
Noe som er viktig er at du organiserer klesskapet ditt etter hva du bruker mest. T-skjorter og gensere som du bruker mye til hverdags burde kanskje være mer tilgjengelig enn pysjamaser og ullundertøy som ikke ser dagens lys like mye i vårsesongen.
Har du mange plagg som du henger opp er det også viktig å investere i gode hengere som ikke tar altfor mye plass.
For å spare plass i garderoben så er det supert å pakke bort sesongklærne i tette oppbevaringsbokser og hengeposer – men vent til du er ferdig med prosessen før du pakker klærne vekk for sesongen.
5. Fyll igjen hullene
Nå som den store oppgaven er unnagjort så er det på tide å ta et steg tilbake for å vurdere klesskapets tilstand. Kanskje du oppdaget at alle sokkene dine har hull eller at det bare er ett par jeans som passer deg. Lag deg en liste som du deler inn i to deler:
- Hverdagsheltene: Plaggene du bruker om og om igjen.
- Plagg du trenger: Plagg som du bør prioritere å kjøpe neste gang.
Ved å skrive ned hverdagsheltene dine så får du en klar oversikt over hva du har og du vet hva du ikke trenger å kjøpe mer av. Det er også enklere å prioritere fremtidig shopping og du kan dekke hullene du har i klesskapet.