Luke 13 - Vi spicer opp lusekattene
Det er Luciadagen og dagen for lussekatter. Lucia-feiringen har ulike opprinnelser, og en av dem handler om at man i den julianske kalenderen hevdet at natten til 13. desember var den lengste i året, at lyset og mørket kjempet om makten og onde krefter var på ferde. Ut fra denne troen sies det at en bit med lussebakst ble gitt husdyrene for å verne dem mot onde makter. Safran symboliserer sola og lyset.
Vi synes safranbakst er utrolig godt og ønsker å vise at du kan bruke det på andre måter en S-formede boller med rosin. Bare fantasien setter grenser for hva du ønsker å bruke som fyll. Vi har valgt å holde det julete.
Ingredienser
Deig
2 kg hvetemel
1 pose tørrgjær
250 g melis
1 g malt safran
10 dl melk
300 g Røros smør
Fyll
1: Sjokolade og nøtter
150-200 g melkesjokolade
1 ss Røros smør
1 dl hakka nøtter. Vi brukte hasselnøtter og mandler.
2: Kanel og nellik
80 g Røros smør
1 ss kanel
0,5 dl sukker
en klype malt nellik
3: Vanilje og appelsin
80 g smør
0,5 vaniljestang
0,5 dl sukker
1 ss skall av appelsin
Fremgangsmåte
Start med å sette smøret på benken slik at det blir romtemperert. Dette kan du godt gjøre dagen i forveien.
Smelt smør på svak varme, tilsett melk og safran og la det bli fingervarmt.
Bland sammen resten av de tørre ingrediensene i en bakebolle.
Tilsett væsken samtidig som du rører og etterhvert elter det sammen til en smidig deig. La den heller være litt for bløt enn for tørr. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca en time.
Mens deigen hever kan du starte på fyllet.
1: Sjokolade og nøtter
Smelt litt smør i en stekepanne, hakk nøtter og brun dem lett. Smelt sjokoladen over vannbad. Bland sammen.
2: Kanel og nellik
Bland alle ingrediensene.
3: Vanilje og appelsin
Del en vaniljestang i to og skrap ut frøene. Vask en appelsin og rasp av appelsinskall. Bland frøene fra vaniljestangen, appelsinskall, sukker og smør.
Sett ovnen på 220 grader over/undervarme. Velt deigen ut av bollen og del den i tre emner. Ta for deg et og et emne og kjevle ut rektangulære leiver som er ca 1 cm tykke. Fordel fyllet på den ene halvdelen og brett over resten av deigen. Bruk en pizzarulle eller en kniv og skjær ut strimler som er 3-4 cm brede. Ta så for deg en og en strimle og tvist dem 6-8 ganger før du slår en knute. Stekes midt i ovnen i ca 10 minutter. Pass på så knutene ikke blir brent.
Bon apétit!
Kilder:
snl.no/luciadagen