Bomull

Bomull er fibre fra bomullplantens frø og er den største naturfiberen, og stod for omtrent 24% av den totale globale fiberproduksjonen i 2020. Av egenskaper kan det nevnes at bomull er svært slitesterkt, både i tørr og våt tilstand, og tåler derfor høye temperaturer i vask. Bomull er mykt og kan spinnes til både tynt og tykt garn, og kan behandles på ulike måter for å få fram forskjellige utseender og egenskaper. Bomull er i utgangspunktet ikke elastisk, og uten ytterligere behandling vil det både krølle og krympe.

PIMA, MAKÓ eller SEA ISLAND 

Det finnes ulike arter av bomull, avhengig av hvor og hvordan de vokser. Du har kanskje hørt om Egyptisk bomull? Dette er betegnelsen som ofte er brukt på artsnavnene «Pima» eller «Supima», som i utgangspunktet stammer fra Peru. Andre artsnavn er blant andre «makó», «Sea Island» og «Upland». 
Kort fortalt er en bomullsfiber av bedre kvalitet jo lengre den er. Korte bomullsfibre, som har dårligere kvalitet, blir ofte blandet med polyester, slik at prisnivået kan holdes nede samtidig som styrken og kvaliteten i materialet økes. 
Bomull dyrkes i tropisk og subtropisk klima og er avhengige av vann for å ikke tørke ut. Klimaendringen kan ha en negativ effekt på bomullsdyrking på sikt.

ETTERBEHANDLING AV BOMULL 

Bomull er opprinnelig lys grå, lys brun eller lys grågul, og må blekes og eventuelt farges før den kan selges til tekstilbransjen. Dette fører til både miljøbelastninger og svakere fibre. Farging skjer som regel kjemisk, og dette gjør at bomullsplagg dessverre ikke kan komposteres. Det blir gjort ulike behandlinger av bomull før det ferdige materialet kan brukes til å lage klær med. Mercerisert bomull har gjennomgått en prosess der bomullsfibrene sveller og får et rundere tverrsnitt. Behandlingen øker glansen og styrken, og produktene brukes i sytråd og finere bomullsgarn. Antikrøllbehandling ved hjelp av kunstig harpiks, antikrympbehandling og impregnering er andre vanlige behandlinger av bomullsfibrene.

VEVING OG BEGREPER 

Det er lett å gå seg vill i jungelen av begreper om materialer og veving, så i dette avsnittet gir vi deg korte og enkle forklaringer på de som er mest aktuelle i motebransjen. 

Kordfløyel blir til ved at bomullen ribbeveves med ekstra vevetråder som etterpå kuttes opp.
Fløyel
dannes ved at ekstratråder, slik som ved kordfløyel, veves inn i en grunnvevnad, slik at det dannes løkker som etterpå kuttes opp, børstes og klippes til jevn høyde. 
Poplin dannes ved å bruke fintrådet varp (langsgående tråer) og grovere veft (tverrgående tråer) i vevingen. Resultatet blir et hardt og tett tekstil med mikroskopisk struktur. 
Flanell er loddent på rettsiden og er ofte vevd med løstvunnet garn i veftet. 
Denim, bedre kjent som dongeri, dannes av kraftig bomullsvevnad i en spesiell type vevsmønster. Varpet er ofte blått eller brunt, mens veftet som regel er ufarget, ensfarget eller melert.  
Jersey er fellesbetegnelsen for stoff med strikket struktur.

ØKOLOGISK BOMULL, BCI OG MILJØANSVAR 

Bomullsbransjen etterlater seg dessverre høye klimaavtrykk, og det er vanskelig for både bønder, produsenter, forhandlere og forbrukere å gjøre gode etiske valg med tanke på hva som er riktig eller galt. Det finnes flere sertifiseringer som skal gjøre det enklere å ta gode valg, men det skal likevel vise seg å ikke være så enkelt. Det finnes konvensjonell bomull, sertifiseringer for økologisk bomull, i tillegg til BCI bomull. Videre kan du lese kort om de to sistnevnte. 

BCI står for Better Cotton Initiative, og er en organisasjon som jobber for at bomullsproduksjonen i verden kort sagt skal bli bedre. Når et plagg er merket med BCI-bomull, betyr det ikke nødvendigvis at det er bedre enn bomull som ikke er BCI-merket, men at merkevaren, fabrikken eller bomullsplantasjen er medlem av organisasjonen. 

Økologisk bomull skal ikke være genmodifisert, skal produseres med minst mulig kunstgjødsel, og det stilles krav til kvaliteten på avrenningsvannet etter vanning. Når bomullen er økologisk dyrket er den som regel dyrere i pris, noe som gjør det vanskelig å konkurrere med konvensjonell bomull. Fordelen med å velge økologisk bomull er likevel den mer positive effekten det har på klimaet. Dersom bomullen i tillegg er av god kvalitet slik at det ferdige produktet har lang forventet levetid, anser vi dette som et godt valg. 

Vi ønsker å påvirke våre leverandører til å ta gode valg innenfor materialutvelgelse i sine plagg, og arbeider for å fremme disse i nettbutikken og i våre butikker. De fleste av våre leverandører deler, åpenbart, de samme verdiene som oss, og sammen arbeider vi for at klesindustrien skal bli en mer miljøvennlig og bærekraftig bransje. 

PLEIE AV BOMULLSPLAGG 

Bomull er slitesterkt og tåler høye temperaturer. Du kan derfor fint vaske ufargede bomullsplagg, altså hvite eller ublekede, på inntil 95 grader. Når plaggene er farget bør temperaturen senkes til max 40 grader og det bør hensyntas at mørke farger og lyse farger vaskes hver for seg. 

Bomull er også fuktabsorberende og har lang tørketid, noe som også vil si at flekker har en tendens til å bite seg skikkelig fast. Dersom du får en flekk på ditt bomullsplagg bør du derfor handle raskt. Vi anbefaler sitronsåpe fra På Stell, og har erfaring med at den er veldig effektiv. 
Fremgangsmåten er: 
1. Bløtlegg plagget i varmt vann 
2. Gni flekken med sitronsåpe (gamle eller vanskelige flekker kan godt ligge i vannet over natten). 
3. Vask i maskin etter vaskeanvisning 
Les mer om flekkfjerning på På Stell sine nettsider.

Kilder
Store norske leksikon - Bomull 
Store norske leksikon - Kordfløyel 
Store norske leksikon - Fløyel 
Store norske leksikon - Poplin 
Store norske leksikon - Flanell 
Store norske leksikon - Denim 
Store norske leksikon - Jersey 
Textile Exchange - Cotton 
På Stell - Vasketips
Holzweiler - material guide