Din guide til å velge dress

I butikkene våre på Røros og City Lade har vi et bredt utvalg av dress til herre, og vi ønsker deg hjertelig velkommen innom for å få hjelp til å prøve. Våre ansatte er dyktige på spørsmål rundt både størrelse, passform, tilbehør og det som måtte være.

Dersom du ønsker å forberede deg før seansen, eller bare er nysgjerrig, har vi satt sammen en guide.

Passform

Hos oss tilbyr vi dresser i forskjellige passformer. Gå gjerne en runde med deg selv på forhånd og gjør deg opp en mening på hvordan du ønsker at den skal sitte. Noen vil ha den smal i midjen og kort på bena, mens andre ønsker den stor og romslig. Mellomtingen er den klassiske passformen med forhåndsbestemte regler. Dette er også den formelle bestemmelsen.

Italiensk, britisk eller amerikansk?

Den italienske passformen har lite skulderpadding, lommer uten klaff, smale ermer og bein og ingen splitt på dressjakken,

Den britiske passformen har strukturerte skuldre, lommer med klaff og gjerne ekstra billettlomme, smale ermer, smale bein med folder og sidesplitter på dressjakken.

Den amerikanske passformen har rett passform, myk silhuett, lommer med klaff, romslige ermer, vide bein og sentrert splitt på dressjakken.

Størrelse

Det er vel en kjent sak at størrelse X i et merke ikke trenger å være lik størrelse X i et annet. Videre trenger ikke størrelse X i en dressjakke være like fin på deg som på kompisen din, selv om dere til vanlig bruker samme størrelse. Her er fire tips til hvordan en dress helst skal sitte:

  • Over ryggen skuldrene bør dressjakken sitte akkurat, men heller være litt stor enn at stoffet strekkes. Ved å se på skuldersømmen får du raskt en indikasjon på om den er for liten, for stor eller akkurat passe. Sømmen bør være kant i kant med skulderen din, helt optimalt.
  • En jakke med to knapper skal kun lukkes med den øverste knappen. Dersom knappen kan lukkes uten at slagene peker utover, er den passelig. 
  • Lengden på ermet skal falle der tommel-leddet går over til håndledd, dersom du holder armen inntil kroppen og albuen i 90 grader, og gir en tommel-opp.
  • Buksene bør sitte, men ikke sånn at det blir ubehagelig. Utfør gjerne en sittetest, der du kjenner på om det er behagelig å sitte og å reise seg/sette seg ned.

Materiale- og fargevalg

De fleste dressene vi tilbyr hos oss har en 100 % ull-kvalitet, og kan også måles på hvor tynn ulltråden er. Spør betjeningen. Vi har også dresser i bomull- og ullblanding, samt lindresser i vår- og sommersesong.

Dersom du velger en dress i en mørk og nøytral farge, står du fritt til å leke deg med skjorte og tilbehør avhengig av anledning og sesong. En grå eller blå dress i mørk tone passer hele året og kan kombineres med lyse pastellfarger på våren eller mørkere toner for høstsesongen.
På sommeren er det fristende med en lys og ledig dress i mer eller mindre uformell passform, gjerne i lin. Ønsker du en slik dress i tillegg til den grå eller blå, har vi masse utvalg i sesong.

Skredderhjelp

Vi opplever sjeldent at en dress sitter helt perfekt uten behov for justeringer. Hvis du er tålmodig, skal vi og nålene våre være behjelpelige med nødvendige justeringer.

  • Buksebeina skal idéelt sett ligge 1 cm over bakken i oppreist posisjon, uten sko. Vi bretter opp og setter nåler og du blir med å bestemmer om du foretrekker lengre eller kortere bein enn forslaget vårt.
  • Det kan forekomme å havne mellom to størrelser ved prøving av bukse, og i disse tilfellene er en søm i midjen nødvendig.
  • Ermelengden kan noen ganger bli for lang på den jakkestørrelsen som passer best. Her tar vi tommel-opp-trikset og setter nåler for opplegg dersom ermet ikke faller der det skal.

Tilbehør

Avhengig av anledning, kan man velge en skjorte som er enten lys, mørk, fargerik eller anonym.
En fargerik og mønstrete skjorte kan gjerne tones litt ned med et ensfarget slips eller sløyfe, mens en ensfarget skjorte fint tåler mønster i det øvrige tilbehøret.
Lek deg med farger og mønster på lommetørkleet også. Det kan gjerne matche, men det fungerer også om det er nedtonet eller ikke-eksisterende.
Belte og sko kan gjerne være i samme farge.

Noen gode råd på tampen

Ved kjøp av ny bukse eller jakke til en allerede investert dress, anbefaler vi deg å ta med dressen til butikken. På den måten kan vi gi deg best mulig hjelp i valg av farge og kvalitet.

Vær ute i god tid! Det er en prosess å kjøpe dress. I mange tilfeller må vi bestille opp den ønskede størrelsen fra en av våre leverandører. Dette er som regel en grei og relativ rask affære, men fordrer at du har mer enn et par dager eller en uke på deg. Dressen skal sannsynligvis også til justering hos skredder, og avhengig av sesong må det regnes med litt ekstra tid.
Dersom du er konfirmant anbefaler vi deg å komme tidlig å prøve størrelse og kvalitet, for så å gjennomgå en finjustering på lengde når det nærmer seg den store dagen.

Til slutt

Å kjøpe dress er en investering. Vi tror på gode kvaliteter, riktig passform og nødvendige justeringer for at du skal bli så fornøyd som mulig med investeringen din.