Hvordan vaske dunjakken?

Mange kvier seg for å vaske dunjakken av frykt for å ødelegge isolasjonsevne og form. Heldigvis er det enklere enn du tror! Med riktig vask og tørk kan du både forlenge levetiden på jakken og sikre at den holder deg like varm som før. Her får du en enkel, steg-for-steg guide til hvordan du vasker og tørker dunjakken, med nyttige tips til oppbevaring slik at den er klar til bruk neste sesong.

Holzweiler Dovre Down Jacket, kr. 5 500,- // Holzweiler Loen Down Jacket, kr. 6 500,-

På leting etter ny dunjakke?
Se vårt utvalg av dunjakker til dame og dunjakker til herre.

Slik vasker du dunjakken

La være å vaske dunjakken din så lenge det lar seg gjøre. Flekker kan fjernes med mild såpe og vann. Dersom du likevel må vaske jakken din, gjør det med omhu, på følgende vis:

  1. Skaff deg tre nye tennisballer.

  2. Vask plagget i vaskemaskinen på 30 grader, med Milo eller en annen mild såpe. Plagget skal vaskes alene, og gjerne med innsiden ut. Husk å tømme alle lommer og lukk alle glidelåser!

  3. Tørk jakken i tørketrommelen på max 50 grader, umiddelbart etter vask.. Det er her tennisballene kommer inn i bildet. I trommelen, sammen med jakken, er disse med på å bidra til at dunet fordeler seg fint rundt i kanalene.

  4. Ta ut jakken hvert 15. minutt, inspiser, og eventuelt hjelp dunet på plass. Det er viktig at dunet fordeles riktig mens det er vått. Etterpå er det for sent.

Jakker med syntetisk fyll kan gjerne vaskes på samme måte, men du behøver ikke å bruke tennisballer.

Hvilket vaskemiddel skal jeg bruke til dunjakke?
Det anbefales å bruke et mildt vaskemiddel, som Milo, eller vaskemidler for dun, for å unngå skade på dunet og opprettholde jakkenes isolasjonsevne. Unngå bruk av skyllemiddel da dette kan forringe dunets kvalitet.

Hvilket program skal jeg vaske dunjakken på?
Bruk et skånsomt vaskemaskinprogram med lav sentrifugering og maks 30 grader. Dette beskytter både ytterstoffet og dunfyllet, samtidig som det sørger for at jakken blir grundig rengjort uten å ta skade.


Hvor lenge skal dunjakken være i tørketrommelen?
Tørketiden kan variere avhengig av hvor stor jakken er, og hvor våt den er etter vask. Det kan ta alt fra 1,5 til 3 timer å tørke en dunjakke helt. Sørg for å sjekke jakken hvert 15. minutt for å justere dunet og unngå klumper.

Kan jeg rense en dunjakke?
Ja, dunjakker kan renses, men det er viktig å bruke et renseri som har erfaring med dunplagg. Ikke alle renserier er egnet for dun, så dobbeltsjekk med dem før du leverer inn jakken. Rens er et godt alternativ om du ikke ønsker å vaske jakken selv, men det kan være en dyrere løsning.

Hva koster det å rense en dunjakke?
Prisen for å rense en dunjakke kan variere avhengig av hvor du bor, og hvilket renseri du velger. Vanligvis koster det mellom 300 og 700 kroner. Det er en god idé å sjekke med lokale renserier for eksakte priser og om de har erfaring med dunjakker.


Kan jeg vaske dunjakken uten tørketrommel?
Ja, du kan vaske en dunjakke uten tørketrommel, men det krever ekstra omsorg for å sikre at dunet ikke klumper seg. Følg disse trinnene:

  1. Klem forsiktig ut vannet etter vask – Bruk et håndkle til å presse ut overflødig vann, men unngå å vri jakken.
  2. Legg jakken flatt til tørk på et håndkle i et godt ventilert område.
  3. Massér og rist jakken jevnlig – Dette hjelper med å fordele dunet riktig og forhindre klumper.
  4. Snu jakken ofte for å sikre jevn tørking.
  5. Vær tålmodig, da det kan ta flere dager før jakken er helt tørr.

Les også: Slik tar du vare på silke

Tips når du pakker vekk dunjakken

Det første du bør gjøre før du pakker bort dunjakken er å gi den en vask, dersom det er nødvendig. Følg vaskeanvisningen på plagget og les våre vasketips.

  1. Dun kan miste isolasjonsevne og volum dersom det pakkes for tett sammen. Tillat derfor noe luftgjennomstrømning.

  2. Dersom du komprimerer plaggene når du pakker dem bort kan det være lurt å finne dem frem og riste dem litt med jevne mellomrom. Dette er for å opprettholde volumet og isolasjonsevnen.

  3. Fuktighet gjør også at dun mister isolasjonsevnen sin. Hold plaggene tørre og unngå fuktige omgivelser.

  4. Kvaliteten i dunet kan påvirkes av langvarig opphold i ekstreme temperaturer. Unngå derfor å oppbevare plaggene for varmt eller for kaldt.

  5. Beskytt plaggene mot skadedyr ved å bruke lufttette poser eller esker. Dersom du oppbevarer plaggene i et eget skap eller hengende i en bod, så pass på å holde rommet rent.

 

C.A.Y.A Erica Lux, kr. 6 500,-