Lee

Historien

Historien til Lee er interessant, og vi har listet opp noen høydaréer under.

1889: Henry David Lee og fire partnere etablerte The H.D. Lee Mercantile Company i Kansas.

1912: Bedriften åpnet sin første fabrikk, og startet med produksjon av overalls arbeidsjakker.

1925: Sammen med Canton Mills, utviklet Lee det sterkeste og blåeste denimstoffet på markedet, til bruk for holdbare arbeids- og cowboyklær.

1940: Under andre verdenskrig var Lee leverandører av skjorter, bukser og flydrakter for det amerikasnke militæret. 

1946: Twitch-merket ble innledet.

1947: Lady Lee Riders ble introdusert til det kvinnelige markedet.

1954: Jeans ble en del av motebildet. 

1984: Bruce Springsteen prydet forsiden av The Rolling Stone magazine iført en dongerijakke fra Lee.

2016: Stretch-materiale ble mer og mer vanlig i herrejeans.

2019: Etter over 130 år i opprinnelses-staten, flyttet Lee sitt hovedkvarter til North Carolina.

Spennende? Du kan lese mer om historien til Lee her.

Materialer

Den vanligste blandingen i Lee jeans er bomull blandet med polyester og elastan. I noen tilfeller er også lyocell blandet inn, og dette gjør jeansene enda mykere. Elastan gir stretch og polyester kompenserer for holden som forsvinner når man tilsetter stretch. Nedenfor an du lese om tre av modellene vi tilbyr og vurdere hvilken størrelse du trenger utfra anbefalingen vår.

Modellene

 

Foreverfit - Slim, tapered

Passform: Foreverfit er smal med avsmalnende bein, og midja er høy.

Lengde: Vi har denne modellen i to lengder. 31" som er 81 cm målt langs innersøm, og 33" som er 86 cm.

Valg av størrelse: Størrelsestabellen nedenfor viser en generell veiledning av alle Lees modeller. Vi anbefaler å velge en størrelse som er ørlite trang, slik at den ikke blir for stor når den går seg ut.

Marion - Regular, straight

Passform: Marion er verken stram eller vid og med rette bein. Midja er medium høy til høy.

Lengde: Hos oss finner du denne modellen i tre lengder. 31" som er 81 cm målt langs innersøm, 33" som er 86 cm, og 35" som er 91 cm.

Valg av størrelse: Størrelsestabellen nedenfor viser en generell veiledning av alle Lees modeller. Materialblandingen i Marion er litt forskjellig fra farge til farge og vask til vask, men en gyllen regel er å velge en størrelse som er litt trang, men ikke ubehagelig. Dersom modellen inneholder elastan uten polyester, kan du med fordel velge en størrelse som heller er akkurat passe enn litt for liten. 

Rider - Wide, Straight

Passform: Modellen er vid med rette bein, og midja er medium høy til høy.

Lengde:Vi har Rider i to lengder. 31" som er 81 cm målt langs innersøm, og 33" som er 86 cm.

Valg av størrelse: Størrelsestabellen nedenfor viser en generell veiledning av alle Lees modeller. Materialblandingen gjør jeansene myke og elastiske, og vi anbefaler å velge en akkurat passelig størrelse. Siden modellen ikke er helt ettersittende, er det i tilfeller hvor man ligger mellom to størrelser bedre å velge den minste.

Størrelsestabell

Mål deg selv rundt livet og rundt hoftene, og sammenlign med målene i tabellen. På generelt grunnlag anbefaler vi å velge størrelsen som passer akkurat. Dersom du ligger på et vippepunkt, kan du lese våre anbefalinger under beskrivelsen av de ulike modellene i forrige avsnitt.
Se vårt utvalg av Lee her.

Jeans

Opprinnelsen til jeans strekker seg tilbake til 1850 da Levi Strauss lanserte arbeidsbukser til graverne under gullrushet i California. Kjennetegnet til jeans er måten de er vevd på, der bindepunktene blir flyttet en tråd til sides for hvert innslag.  Denne teknikken - kyptervev -  gir diagonale linjer over hele stoffet.

Jeans ble et moteplagg for ungdom på 1950-tallet, og 70-tallet ble tiåret for jeansens inntreden til fritid, hverdags og fest.

Materialer

Jeans er i utgangspunktet et bomullsplagg uten stretch og med enestående holdbarhet. At det i sine første tiår ble brukt som arbeidsplagg i gruver og på hesteryggen sier sitt om overlevelsesgraden. I dag finner man oftere elastan og polyester i jeans-plagg, enn bare bomull. Dongeribukser som ikke er 100 % bomull, går seg ikke ut i like stor grad, men det er i hovedsak anbefalt å velge en litt trang størrelse likevel. Mer spesifikk størrelsesanbefaling finnes under beskrivelsen av de ulike modellene for hvert merke.

Elastan

Med elastan tilføres stretch og komfort. Fordelen med elastan er uten tvil komfort og bevegelighet, mens tilsetting av dette materialet gir stoffet et mindre slitesterkt stoff. Jeans med elastan vil derfor utvide seg mindre enn jeans av 100 % bomull, og vi anbefaler å velge en størrelse som passer akkurat.

Polyester

Polyester tilføres stoffet sammen med elastan for å kompensere for den svunne holdbarheten.

Lyocell, modal og viskose

Ofte finner man også en av disse cellulosefibrene i jeans. De er med på å mykgjøre stoffet, og tilføre det ytterligere komfort. Cellulosefibre er i utgangspunktet relativt slitesterke og er derfor med på å forbedre kvaliteten på stoffet.

Passformer

Vi har kategorisert jeansene våre under ni ulike kombinasjoner av passform, definert av henholdsvis beinvidde og beinkant.

Slim og tapered

Denne passformen beskriver en bukse som er smal og ettersittende både i lårene og videre nedover beina.

Slim og straight

Smal og ettersittende rundt lårene, og en rett linje fra knærne og ned.

Slim og flared

Smal og ettersittende rundt lårene, med sleng fra knærne eller lengre ned på beina.

Regular og tapered

Denne passformen beskriver en bukse som er verken ettersittende eller vid rundt lårene, og der avslutningen på beina går innover.

Regular og straight

Verken ettersittende eller vid i lårene, med en rett linje fra knærne og ned.

Regular og flared

Verken ettersittende eller vid i lårene, med sleng fra knærne eller lengre ned på beina.

Wide og tapered

Denne passformen beskriver en bukse som er vid i lårene og som smalner inn nedover beina.

Wide og straight

Vid i lårene og rett hele veien ned.

Wide og flared

Denne kombinasjonen er vid i lårene, med sleng fra knærne eller lengre ned.

Vasking av jeans

Nødvendig?

Vurder om det er nødvendig å vaske buksa eller om det går an å spotfjerne flekker. Maskinvask sliter på både klærne og miljøet, så her er det viktig å ikke bare vaske over en lav sko.

Før vask

Vreng buksa for å beskytte utsiden mot friksjon, lukk glidelåser og knapper og sørg for å tømme lommene.

Velg riktig vaskemiddel

Velg et mildt og skånsomt vaskemiddel og unngå å bruke tøymykner. Tøymykner vil påvirke jeansens utseende og fasong og ødelegge plagget på sikt.

Følg vaskeanvisningen

Jeans bør ikke vaskes på mer enn 30 grader, og med lav sentrifuge.

Tørking

Vreng dongeribuksa tilbake og heng til drypptørking. Unngå tørketrommel. Dersom buksa må hurtigtørkes, kan du forsiktig dampe eller stryke den.

Pro tip

En ubehandlet dongeribukse må vaskes alene. Gi den gjerne et saltbad før vask, der du blander kaldt vann og salt i forhold 1:2, og lar den ligge der en times tid før vanlig maskinvask.

Shop jeans her