Lois

Historien

Jeansmerket Lois ble etablert i Spania i 1962 og var det første fra Europa som ble sett og brukt over hele verden. Den gangen var jeans synonymt med arbeids- og cowboyklær, men grunnleggerne Manuel og Joaquin Sáez Merino hadde andre visjoner og introduserte noe nytt. Lois dyrket balansen mellom komfort og stil, og jeansene skulle være sexy og moteriktige.

I 1974 sponset Lois ABBA dagen før de vant Eurovision Song Contest. Sponsingen ble markert som en av de første kjendissigneringene på den tiden, og ble en av mange for Lois gjennom historien.

På 80-tallet var aerobic en høyt prioritert aktivitet blant kvinner, og spandex ble et must for å kunne bevege seg med høye bein og store moves. Samtidig var discotidens glitter, gull og neon høyst aktuell, og Lois-buksene skulle være trange i kombinasjon med alt for store jerseys.

Casual chic-moten, med utvaskede jeans og singletter eller magetopper, regjerte på 90-tallet. Dessverre oppsto det finanskrise i Europa senere dette tiåret. Flere merkevarer flyttet produksjonen sin til fabrikker i Kina og Bangladesh, mens Lois holdt seg tro til sin visjon om spansk produksjon og håndverk, og ble i Spania. Der ble det umulig for dem å konkurrere mot de lave markedsprisene.

Etter å ha forsøkt å bringe Lois tilbake på banen med noen antall mislykkede forsøk, var det det nederlandske partnerskapet til Los Hermanos Azules som til slutt skulle bli det vellykkede forsøket. En dyp forståelse av, og kjærlighet og respekt for essensen og historien til merkevaren, sammen med økonomiske ressurser var nøkkelen. Lois ble introdusert på nytt i 2015 med en kjent historie, i et nytt forfrisket utseende.

Materialer

Den vanligste blandingen i Lois' jeans er bomull blandet med et cellulocefiber, polyester og elastan. Dette gjør jeansene svært myke og elastiske, og samtidig holdbare. Nedenfor an du lese om de tre vanligste modellene og vurdere hvilken størrelse du trenger utfra anbefalingen vår.

Modellene

 

Celia - Slim, tapered

Passform: Celia er smal med avsmalnende bein, og midja er medium høy til høy.

Lengde: Modellen kommer i to lengder, der 34" tilsvarer ca 70 cm målt på innsiden av beina og 32" tilsvarer ca 68 cm.

Valg av størrelse: Størrelsestabellen nedenfor viser en generell veiledning av alle Lois' modeller. Siden Celia er så myk og elastisk og samtidig smal, anbefaler vi å velge en akkurat passelig størrelse, og heller litt for stor enn litt for liten.

 

Malena - Slim, straight

Passform: Malena er Regular med rette bein, og midja er medium høy til høy.

Lengde: Modellen kommer i to lengder, der 34" tilsvarer ca 75 cm målt på innsiden av beina og 32" tilsvarer ca 73 cm.

Valg av størrelse: Størrelsestabellen nedenfor viser en generell veiledning av alle Lois' modeller. Materialblandingen i Malena gjør jeansene myke og elastiske, og vi anbefaler å velge en akkurat passelig størrelse. Siden modellen ikke er helt ettersittende, er det i tilfeller hvor man ligger mellom to størrelser bedre å velge den minste.

 

Raval - Slim, Flared

Passform: Raval er Regular med sleng i beina, og midja er medium høy til høy.

Lengde: Modellen kommer i to lengder, der 32" tilsvarer ca 82 cm målt på innsiden av beina og 30" tilsvarer ca 74 cm.

Valg av størrelse: Størrelsestabellen nedenfor viser en generell veiledning av alle Lois' modeller. Materialblandingen gjør jeansene myke og elastiske, og vi anbefaler å velge en akkurat passelig størrelse. Siden modellen ikke er helt ettersittende, er det i tilfeller hvor man ligger mellom to størrelser bedre å velge den minste.

Størrelsestabell

Mål deg selv rundt livet og rundt hoftene, og sammenlign med målene i tabellen. På generelt grunnlag anbefaler vi å velge størrelsen som passer akkurat. Dersom du ligger på et vippepunkt, kan du lese våre anbefalinger under beskrivelsen av de ulike modellene i forrige avsnitt.
Se vårt utvalg av Lois her

Jeans

Opprinnelsen til jeans strekker seg tilbake til 1850 da Levi Strauss lanserte arbeidsbukser til graverne under gullrushet i California. Kjennetegnet til jeans er måten de er vevd på, der bindepunktene blir flyttet en tråd til sides for hvert innslag.  Denne teknikken - kyptervev -  gir diagonale linjer over hele stoffet.

Jeans ble et moteplagg for ungdom på 1950-tallet, og 70-tallet ble tiåret for jeansens inntreden til fritid, hverdags og fest.

Materialer

Jeans er i utgangspunktet et bomullsplagg uten stretch og med enestående holdbarhet. At det i sine første tiår ble brukt som arbeidsplagg i gruver og på hesteryggen sier sitt om overlevelsesgraden. I dag finner man oftere elastan og polyester i jeans-plagg, enn bare bomull.

Elastan

Med elastan tilføres stretch og komfort. Fordelen med elastan er uten tvil komfort og bevegelighet, mens tilsetting av dette materialet gir stoffet et mindre slitesterkt stoff. Jeans med elastan vil derfor utvide seg mindre enn jeans av 100 % bomull, og vi anbefaler å velge en størrelse som passer akkurat.

Polyester

Polyester tilføres stoffet sammen med elastan for å kompensere for den svunne holdbarheten.

Lyocell, modal og viskose

Ofte finner man også en av disse cellulosefibrene i jeans. De er med på å mykgjøre stoffet, og tilføre det ytterligere komfort. Cellulosefibre er i utgangspunktet relativt slitesterke og er derfor med på å forbedre kvaliteten på stoffet.

Passformer

Vi har kategorisert jeansene våre under ni ulike kombinasjoner av passform, definert av henholdsvis beinvidde og beinkant.

Slim og tapered

Denne passformen beskriver en bukse som er smal og ettersittende både i lårene og videre nedover beina.

Slim og straight

Smal og ettersittende rundt lårene, og en rett linje fra knærne og ned.

Slim og flared

Smal og ettersittende rundt lårene, med sleng fra knærne eller lengre ned på beina.

Regular og tapered

Denne passformen beskriver en bukse som er verken ettersittende eller vid rundt lårene, og der avslutningen på beina går innover.

Regular og straight

Verken ettersittende eller vid i lårene, med en rett linje fra knærne og ned.

Regular og flared

Verken ettersittende eller vid i lårene, med sleng fra knærne eller lengre ned på beina.

Wide og tapered

Denne passformen beskriver en bukse som er vid i lårene og som smalner inn nedover beina.

Wide og straight

Vid i lårene og rett hele veien ned.

Wide og flared

Denne kombinasjonen er vid i lårene, med sleng fra knærne eller lengre ned.

Vasking av jeans

Nødvendig?

Vurder om det er nødvendig å vaske buksa eller om det går an å spotfjerne flekker. Maskinvask sliter på både klærne og miljøet, så her er det viktig å ikke bare vaske over en lav sko.

Før vask

Vreng buksa for å beskytte utsiden mot friksjon, lukk glidelåser og knapper og sørg for å tømme lommene.

Velg riktig vaskemiddel

Velg et mildt og skånsomt vaskemiddel og unngå å bruke tøymykner. Tøymykner vil påvirke jeansens utseende og fasong og ødelegge plagget på sikt.

Følg vaskeanvisningen

Jeans bør ikke vaskes på mer enn 30 grader, og med lav sentrifuge.

Tørking

Vreng dongeribuksa tilbake og heng til drypptørking. Unngå tørketrommel. Dersom buksa må hurtigtørkes, kan du forsiktig dampe eller stryke den.

Pro tip

En ubehandlet dongeribukse må vaskes alene. Gi den gjerne et saltbad før vask, der du blander kaldt vann og salt i forhold 1:2, og lar den ligge der en times tid før vanlig maskinvask.

Shop jeans her