Påskorama - Frostpåske på Røros
Påske for oss = God mat, Familie og Venner.
Siden påsken også i år er preget av korona, holder vi oss til familie-kohorten.
Hvert år lager vi noen spennende retter med lam, og årets første påskelammemiddag er "Frankieboy`s Asian style pinnekjøtt."
Idéen og tanken bak er å spise familiens favorittrett til andre tider enn til jul, samt å friske opp norsk tradisjonsmat. Pinnekjøtt er et unikt norsk produkt som fortjener å nytes oftere. Hva er vel da mer naturlig enn å lage en annen versjon av den norske tradisjonsretten?
Retten tar 4-5 timer å lage. Noe som passer fint i påska, da man har god tid.
Du kan lese hele oppskriften lenger nede i innlegget.
Annas påskebord
Tradisjonen tro har Anna - som for øvrig hopper nyoperert rundt på krykker - laget til det mest koselige, gjestfrie og "påskete" festbordet.
Du kan se plaggene Anna og Rikke har på seg her:
Oransje Holzweiler-cardigan
Hvit Johnny Love-genser
"Jeg har funnet noen gamle skatter blant mine foreldres samleobjekter opp gjennom årene. Denne øl-/bruskassen fra EC Dahls bryggeri i Trondheim har vært pappas, og jeg har gitt den nytt liv ved å sette oppi blomster fra Fjellpryd i fin harmoni."
"Opp gjennom årene har jeg tatt vare på ungenes malte påskeegg. Jeg synes de er veldig fine i seg selv, og er svært pyntelige i en vase. I år har jeg latt noen av eggene fungere som tallerkenpynt, med fjær fra Rørosbarn stukket ned i et av blåsehullene."
"Jeg synes det er fint å mikse arvegods fra mine foreldre, kunst fra barna mine og moderne interiør. Ta vare på nostalgiske skatter og ikke kast barnas kunst!"
Frankieboy`s Asian style pinnekjøtt
INGREDIENSER
Til 8 personer
Pinnekjøtt:
4 kg pinnekjøtt fra Røroskjøtt, kokt i krydderkraft av
2 hele chili med frø
50 gram grovkuttet ingefær
1 hel hvitløk
4 ss hel grønnpepper
1 ss spisskum
1 persillebunt
1 neve koriander
Asiatisk salat:
1 rød spisskål/ liten rødkål
1 mango
1 eple
2 granatepler
3 gulrøtter
5 vårløk
Saften fra 3 appelsiner
4 ss honning fra Saksvik Vestre på Malvik
Saften av 2 lime
2 klyper med Maldonsalt
Asiatisk BBQ-saus/grillsaus:
400 g brunt sukker
150 gram Rørossmør
2,5 dl eplejuice fra Frosta
2 spiseskje hvitvinseddik
2 rød chili
8 ss revet ingefær
8 fedd hvitløk
1 ss Sambal Oelek chilisaus
0,5 dl fiskesaus
1 dl teriyaki saus glutenfri (fås kjøpt på noen asiatiske utsalg)
3 dl soyasaus gluten fri
1,5 potte fersk koriander
4 ss hel pepper (morter/knust)
1 dl pinnekjøttfett fra kraften
Asiatiske FestPoteter med chilidipp:
20 poteter, sort: Astrix fra Frosta
2 dl olivenolje
En hel søtpaprika
4 båter hvitløk
2 kepaløk
3 vårløk
Chilidipp:
En pakke god majones fra Galåvolden Gård
3 ss Rørosrømme
litt sort pepper
1 klype Maldonsalt
4 ss Sriracha-saus (evt. annen chilisaus)
FREMGANGSMÅTE
Pinnekjøtt:
Vann ut pinnekjøttet godt, minimum 12 timer.
Ha i alle ingredienser og kjøtt og kok i minimum to timer. Her tok det tre timer før kjøttet ble mørt og nesten slapp beinet.
BBQ-saus:
Kok opp juice, eddik og brunt sukker til sukkeret løser seg opp. Tilsett grovhakket chili, hvitløk og revet ingefær, og la det trekke på lav varme i 10 minutter. Tilsett så fiskesaus, teriyakisaus, soyasaus, chilisaus,
smør og koriander og gi det et kort oppkok, kjør det til en glatt saus med enten stavmikser eller blender. La sausen småputre på lav varme i 20-30 minutter, og avkjøl den.
Ha den hele pepperen i en varm, tørr stekepanne og rist krydderet til du kjenner lukten av pepper, ca 60 sek. Knus det så grovt med morter. Ha dette sammen med sausen.
Pinnekjøtt med BBQ-saus Asian Style:
Legg pinnekjøttet utover to stekeplater og pensle/gni inn kjøttet med saus. Stekes i ovnen på 200 grader, i 7-8 minutter.
Asiatisk salat:
Kutt kål, frukter og vårløk og miks sammen.
Dressing:
Press ut saften fra lime og appelsiner i en bolle, og tilsett honning. Smak til slik at dressingen får en fin balanse mellom sødme og syrlighet.
Tøm dressing over salaten før servering og strø på 2-3 klyper Maldonsalt
Asiatisk festpoteter:
Kutt poteter i små båter og legg utover på en stekeplate. Kutt løk i litt store biter og legg over potetene.
Hell ca 0,5 dl olje over potetene og velt alt sammen og inn i oljen.
Stek potetene på 200 grader i ca 30 min, snu på potetene forsiktig 3-4 ganger, potetene må bli sprø.
kutt vårløk, hvitløk og paprika i små biter, varm opp ca 1,5 dl olje, tilsett løk/paprika og la dette surre på svak varme i 5 minutter.
Rør inn oljebandingen i potetene rett før servering.
Chilidipp:
Bland sammen majones, Rørosrømme, Sriracha-saus, salt og pepper. Hell over i en skål og server sammen med potetene.
Vel bekomme!
Elins Sjokoladekake med hemmelighet
INGREDIENSER
Bunn 1:
1,5 dl bakekakao
1,25 dl kokende vann
Bunn 2:
75 g Rørossmør
5 dl sukker
3 små egg
300 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts natron
3,25 dl melk
1 dl hakkede valnøtter
Fyll:
6 dl fløte
Glasur
1 dl kremfløte
75 g smør
1,5 dl bakekakao
1 ts vaniljesukker1 ts sirup
ca 7 dl melis
nøtter eller annet til pynt
FREMGANGSMÅTE
Kakebunn 1 og 2:
Rør kakao med kokende vann, og sett til sides. Pisk egg, sukker og smør til luftig konsistens, tilsett mel, bakepulver, natron og melk og rør sammen.
Hell 4 dl av røra over i en ny beholder og rør inn valnøtter. Tilsett kakaoblandingen i den resterende delen av røra.
Hell rørene over i to forskjellige springformer på Ø24 cm, og stek på 175 C i ca 30 minutter for den største og 20 minutter for den minste. Pass på underveis.
I mellomtiden lager du fyll og glasur.
Fyll:
Pisk kremfløten til en luftig og fast konsistens.
Glasur:
Kok opp fløten og ta den av varmen. Tilsett smør, kakao, sirup, vaniljesukker og melis, og rør sammen.
Så kommer den hyggelige delen der mesterverket skal monteres:
Del den største bunnen i to horisontalt.
Legg den ene delen som en bunnplate, og smør på ca halvparten av fyllet.
Legg nøttebunnen som neste lag og smør den med resten av fyllet.
Legg på den siste halvdelen av sjokoladebunnen, som nå er en topp.
Smør glasur over og rundt og pynt med nøtter eller annet.
Nyt med god samvittighet!
"Siden Jesper har glutenallergi, laget jeg også denne:"
Drikke til maten
Påsken er orange drink og ingenting passer bedre en den klassiske Aperol Spritz som fordrink foran en stor påskemiddag.
Aperol Spritz
Bruk et stort vinglass
1 neve isbiter
2 dl prosecco
1 dl aperol
1 0,75 dl soda (eller Perlende tyttebær fra Røros Bryggeri)
1 skive appelsin
Alkoholfri Spritz
Bruk et stort vinglass
En neve isbiter
2 dl ekte Eple- eller appelsinjuice
1 dl sitronbrus/sprite
0,25 dl "Drit forbanna" drink-smaksforsterker
1 skive appelsin
Til pinnekjøtt:
Den norske tradisjonen er øl og akevitt, og to av våre gjester ønsket dette. Vi anbefaler enten Warm Heart Pale Ale eller Isle of IPA fra Røros Bryggeri, da humlestukturen i disse to ølene passer både til pinnekjøtt og de asiatiske smakene, men en "Pils Out" fra samme bryggeri er aldri feil.
For de som er glad i bobler så er Champagne perfekt til pinnekjøtt, denne gangen brukte vi en tørr og frisk PHILIZOT 3 "et fils" Brut.
De som drakk alkoholfritt fikk valg i mellom Perlende Tyttebær eller Perlende Blåbærdrikk fra Røros Bryggeri. Begge er naturlige drikker med lite sukker og fine bobler og som passer veldig godt til mat.
Til dessert:
Til kakene ble det en Italiensk Marsala, en portvinlignende likør som passer perfekt til kaken.