Ulltyper


Fra september til mai er det en ting som gjelder her på Røros: ULL! Og tenk så heldige vi er som kan kle oss i ull uten at det går på bekostning av utseendet.

Hvorfor elsker vi ull?

Ull er et naturprodukt som har pustende, varmende og selvrensende egenskaper. Det er også et materiale som kommer tilbake etter at det er fjernet fra sine respektive dyrekropper, noe som gjør det fornybart – om man kan kalle det det. Vi passer på at ullproduktene vi tar inn til våre butikker kommer fra merker som tar hensyn til etiske spørsmål og som bruker materialer produsert i henhold til gyldige norske og europeiske retningslinjer.

Flere typer ull

Når du leser vaskelappen på et produkt er det fort gjort å bli forvirret av alle typer fibre som finnes. Vi har som mål å gi deg en god innsikt i hva alle disse fibrene faktisk er, og starter med en innføring i ulike ulltyper. Og til deg som er ytterligere nysgjerrig på de ulike ulltypene: Vi har samlet kilder i bunn av artikkelen, så det er bare å klikke seg videre og gjøre et dypdykk. Vi kommer også til å publisere artikler om de spesifikke fibertypene, så stay tuned.

Lammeull

Med varmende og pustende egenskaper, i tillegg til evnen til å beholde sin naturlige form etter å ha vært bøyd, er ullfibre perfekte når man ønsker seg rynkefrie plagg. Plagg i lammeull med Responsible Wool Standard (RWS) er noe vi streber etter å utelukkende tilby i våre butikker. For å oppnå RWS settes det krav til dyrevelferd, jordbruksetikk og sosiale rammer. Du kan lese mer om RWS her.

Merinoull

Den mest vanlige ulltypen er den kjente merinoullen som i hovedsak kommer fra merinosauen, men som også ofte brukes som betegnelse på myk ull. Merinoull er myk og kløfri og er derfor veldig deilig å ha rett på huden. Denne ullen er sterkt representert i plaggene vi selger i våre butikker. Det meste av merinoullen kommer fra den australske merinosauen. Er du opptatt av dyrevelferd slik som oss, så pass på at merinoullen du kjøper er mulesing-fri.

Kasjmir

Kasjmir er et av verdens mest eksklusive fibre. Det spesielle med kasjmir, i forhold til andre ulltyper, er at den har svært slitesterke og varige egenskaper, og er samtidig glansfull. Kasjmir kommer fra underullen til kasjmirgeiter. Noen herlige vesen som kommer fra høye fjellområder i det indre Asia. Visste du at vi også har kasjmirgeit i Norge?
Den ble importert i 1993, og brukes i dag til kjøtt, melk og skinn, i tillegg til ull. Norsk kasjmirlag jobber for god avl og helse i norske kasjmirflokker.

Alpakka

Alpakkaull har de samme egenskapene som andre ulltyper, er vannavvisende og i tillegg lanolin-fri. Dersom du er allergisk mot ull, er det dette du er allergisk mot. Lanolin er et fettstoff som skilles ut fra huden til sauen og legger seg som et beskyttende hinne rundt ullhårene. Siden alpakka er fri for lanolin, kan du mest sannsynlig fint tåle alpakkaull. Fibrene er ikke særlig slitesterke, og kombineres derfor oftest med andre fibre. Ulla stammer fra den Sør-amerikanske alpakkaen, som i hovedsak lever i Peru. Alpakkaen kippes en gang i året, og ulla har 22 forskjellige basisfarger, som ved ulike kombinasjoner gir over 200 fargenyanser. Som en parallell til RWS er det opprettet en en frivillig global standard for å fremme dyrevelferd og gode beiteforhold: The Responsible Alpaca Standard (RAS).

Mohair

Du vet, den myke og varme langhårete, fluffy ulla som du bare har lyst til å klemme og kose med. Mohair er lange og myke fibre med et litt krøllete utseende, og i likhet med kasjmir er mohair både glansfullt og slitesterkt. Også denne ulltypen er lanolinfattig, men den er ikke helt fri for. Det er Angorageita som gir mohair. Den stammer fra villgeiter i fjellområdene i Tibet og Tyrkia. På 1800-tallet ble geitene innført også i andre land, hvorav Sør-Afrika, som i dag er verdens største mohair-produsent. De Sør-Afrikanske geitene er krysset med boergeita, og mohair herfra inneholder derfor mer lanolin enn den opprinnelige Angorageita.

Les også: Slik tar du vare på plagg av ull

Kilder

Store norske leksikon - ull
Store norske leksikon - kasjmir
Store norske leksikon - kasjmirgeit
Store norske leksikon - lanolin
Store norske leksikon - alpakkaull
Store norske leksikon - alpakka
Store norske leksikon - Mohair
Textile exchange - RWS

Textile exchange - RAS
Holzweiler - Material guide